BioTorsdag: Det gule mysteriet – og andre parasitter i hoppekreps

Hoppekreps dominerer i verdens største økosystem: de frie vannmassene i havet. De er verdensmestere i å ikke bli spist i et miljø der alle vil spise dem, og har utviklet seg for å finne både mat og en partner i et hav der det er tonnevis av vann mellom dem og målene deres. Men det lurer andre farer enn predatorer i planktonet, og kanskje er hoppekrepsen offer for sin egen suksess?

Bildet kan inneholde: hoppekreps

Bilde: Even Sletteng Garvang

For oss mennesker er hoppekreps små og unnselige, og kanskje har du aldri sett dem engang. Men hoppekrepsens store styrke er i antall: i havet er det estimert at det finnes 100 trillioner hoppekreps! Dette tilsvarer omtrent 12 milliarder hoppekreps per menneske på jorda. Hvordan har de klart å bli vanligere enn både insekter og fisk?

Nøkkelen til hoppekrepsens suksess ligger i sanseapparatet deres, som effektivt lar dem hoppe unna predatorer og fange mat. Selv om de er blinde kan hoppekrepsene sanse miljøet rundt seg i tre dimensjoner gjennom bevegelsene i vannet, og merke forskjellen på ting de kan spise og ting som vil spise dem. Men noen av farene forkler seg som mat for å lure hoppekrepsen. Disse er parasitter, og hvis hoppekrepsen går på agnet kan det være fatalt.

Even Sletteng Garvang tar doktorgrad på parasitter på hoppekreps og forsøker å nøste opp i et 100 år gammelt mysterium: hvordan påvirker parasitter verdens mest tallrike dyr? Han skal fortelle om kastrerende klumper i magen og sekker som suger livskraften ut av verten sin. Ikke minst vil dere få høre om den gule parasitten, som er så mystisk at den ikke engang har et navn, og hva han og kollegene har gjort for å prøve å forstå den.

_____________________________

Arrangementet er åpent for alle, og det vil bli servert kaffe og te. Ta gjerne med matpakka!

Arrangementet vil bli strømmet, og kan ses på Realfagsbibliotekets YouTube-kanal

Arrangementet er en del av Uke17: Bibliotekenes bærekraftsuke, som skal sette FNs bærekraftsmål på dagsorden.

 

 

Publisert 10. mars 2025 13:07 - Sist endret 14. apr. 2025 10:15