English version of this page

Å måle snø fra verdensrommet

Bli med ut i verdensrommet, og hør om hvordan snømåling kan gjøres derfra i dette foredraget av Désirée Treichler fra Institutt for Geofag. 

Bilde av snødekte fjell

Foto: Erik Schytt Mannerfelt

Snøen forandrer landskapet totalt om vinteren, og den spiller en viktig rolle for både mennesker og økosystemet langt inn i våren og sommeren når den gradvis smelter og metter bakken og elvene med vann. Men hvordan vet vi egentlig hvor mye snø som er der – spesielt på fjellet eller vidda, hvor det er vanskelig å få til nok fysiske målinger? Satellittdata kan gi oss hyppig informasjon for utilgjengelige områder og er derfor en nyttig datakilde. Men også satellittsensorene er best til å se overflaten, ikke hele snødekket, og derfor forsker vi på å utvikle nye metoder for å bruke og analysere disse dataene. Ved å kombinere ulike satellittdata med snømodeller og statistiske metoder, er det mulig å lage snøkart som viser snøfordelingen i terrenget og hvordan den endrer seg over tid.

Désirée Treichler er ekspert innen jordobservasjon. Désirée har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo, hvor hun har forsket på snø og isbreer i over ti år, og hun leder NFR-prosjektet SNOWDEPTH. Foredraget presenterer forskning av flere i snøgruppen ved Institutt for Geofag, hvor vi arbeider med snømålinger og modellering fra lokal til global skala, og med innfallsvinkler som blant annet permafrost, økosystem, vann, eller klima.

Om GeoOnsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Arrangementet er åpent for alle. Vi byr på enkel servering. Arrangementet blir i tillegg strømmet til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal. 

Emneord: GeoOnsdag, Geovitenskap
Publisert 12. mars 2025 13:57 - Sist endret 13. mars 2025 12:13