BIO-torsdag: Darwin møter genomics i biologiens århundre
Utrolig nok hadde Charles Darwin ikke noe klart begrep om gener da han utviklet den viktigste teorien innenfor biologi og livsvitenskap - evolusjonsteorien forteller Kjetill Jakobsen i sitt foredrag.

Foto:
Tidens tann har vist at Darwins grunnleggende prinsipper står fast, til tross for Watsons og Cricks banebrytende avsløring av DNA-strukturen som har forårsaket den eksplosjonen av gen-orientert forskning vi opplever i dag.
Men nå vil imidlertid en dypere forståelse og metodiske verktøy som gjør det mulig å studere evolusjon gjennom den forandring som skjer i genene - over tid og som følge av seleksjon. Vi kan rett og slett rekapitulere evolusjonshistorien gjennom "signaturer" nedfelt i genene - og dette har også praktiske implikasjoner.
Forholdet mellom arv og miljø har fått en ny dimensjon gjennom epigenetikk. Epigenetikken er i dag sentral i forståelse av kreftbiologi, genregulering og hvordan miljøfaktorer påvirker biologiske prosesser over generasjoner. Her har de darwinistiske prinsipper blitt satt på en prøve.
I dette foredraget vil Kjetill Jakobsen ta opp utviklingen innen genomforskningen og de utfordringer og muligheter dette gir i forhold til å forstå evolusjonsbiologi - i det flere med han betegner som biologiens århundre.
BIO-torsdag
Hver siste torsdag i måneden vil profilerte forskere innen biologi ved UiO fortelle om sin forskning og om det nyeste innen sitt forskningsfelt. Denne høsten får vi høre om spurvers tilpasning til bylivet, hvordan Darwins evolusjonsteori utfordres av dagens genomforskning, hva som regulerer avblomstring hos planter og cellens indre liv. Variert og folkelig.
Nivået er tilpasset lærere i naturfag og biologi men er åpent for alle. Velkommen!